1 Renovatie scholen

Sedert onze start hebben we reeds in vier dorpjes rondom Kpando geholpen met de schoolinfrastructuur.

In vele scholen rond Kpando wordt les gegeven in open lokalen zonder muren. Als gevolg hiervan kan er bij slecht weer geen les gegeven worden en kunnen de lokalen ook niet afgesloten worden. Door renovatie van schoolgebouwen trachten we het onderwijssyteem in district Kpando te verbeteren. Dit gebeurt met de financiële middelen die we in België inzamelen. We werken hiervoor samen met het ‘Education Office’ van Kpando. Zo zijn we zeker dat we de juiste prioriteiten kunnen leggen. Concreet trachten we scholen te helpen bij de opbouw en renovatie van bestaande klaslokalen Leerlingen kunnen nu les volgen in afsluitbaar lokalen en lesgeven is niet meer afhankelijk van weersomstandigheden. Mooie afgewerkte gebouwen stimuleert de kinderen om naar school te gaan en motiveert de leerkrachten.

2008-2009: Grondige renovatie 5 klassen in Dafor (Kostprijs 5.075 euro)

In het dorpje Dafor werd een schoolgebouw van twee klaslokalen volledig verwoest. Bij een andere gebouw met drie klaslokalen reikte de buitenmuur maar tot kniehoogte. Door deze armtierige omstandigheden moest er vaak les gegeven worden in open lucht en konden de klaslokalen niet afgesloten worden en kon er tijdens het regenseizoen vaak geen les gegeven worden. Eind juli 2008 werd na overleg en in samenwerking met de dorpsoudsten gestart met de opbouw van de muren en werden de deuren en de ramen geplaatst. Begin 2010 werd het project verder afgewerkt door de leerkrachten en leerlingen van de beroepsschool van Sovie. Zij zorgden voor de pleisterwerken, verder afwerking van deuren en ramen. Het verven werd overgelaten aan onze huisschilder Foli.

2010-2011: Opknapbeurt schoolgebouw Fesi (Kostprijs 1.099 euro)

In de school van Fesi werd in 2009 gestart met lager middelbaar onderwijs zonder klaslokalen waardoor de kleuters zonder klaslokaal zaten. In december 2009 werd gestart met een opknapbeurt (vloeren, dakwerken en ramen) van een oud schoolgebouw met drie klaslokalen in afwachting van de bouw van een nieuw schoolgebouw in de verre toekomst. Na een verfbeurt van de binnenzijde van één klaslokaal namen de leerlingen van het eerste middelbaar op donderdag 21 januari 2010 hun intrek in het vernieuwde klaslokaal. In de zomer van 2011 werd het gebouw geverfd met de hulp van de bezoekers van Support Ghana en onze huisverver Foli en worden de drie klaslokalen in gebruik genomen.

2011-2012: Grondige renovatie 7 klassen in Todzi (Kostprijs 10.298 euro)

De lagere school van Kpando Todzi Presby Primary School telt twee grote gebouwen met 7 klaslokalen en een ‘office’. De bouw van de school werd nooit voltooid en de lokalen van één blok kregen nooit een dak en de muren waren reeds in verval. In juli 2011 werden een aantal metselwerken uitgevoerd. Deze klus werd geklaard door bouwondernemer Danny Thiebaut uit Sint-Pieters-Kapelle met de hulp van een aantal gevangenen uit de buurt en van voetbalspelers van onze voetbalploeg. De dakwerken en het bepleisteren van de buitenmuren werden uitbesteed aan lokale werklui. In een tweede fase eind 2012 werd werk gemaakt van de bepleistering van de binnenmuren, het plaatsen van ‘designer blocks’, trappen, deuren en luiken. Het verven van de ganse school tijdens de kerstvakantie was een kolfje naar de hand van de studenten van Support Ghana.

2012-2017: Bouw 6 klaslokalen Gadza  (Kostprijs 12.000 euro)

In mei 2012 startte de Gadza Community met de bouw van een lagere school. Het was dan ook hoogdringend het eerste klaslokaal tijdig klaar te krijgen tegen de start van het nieuwe schooljaar. De gemeenschap was er al in geslaagd een dak op een houten constructie in elkaar te timmeren, maar had de middelen niet meer om de muren en vloer te voorzien. Support Ghana ondersteunt de bouw van deze school met materiaal, de dorpsbewoners voeren de werken uit.

FASE 1  Augustus – September 2012: funderingen en muren twee klaslokalen en vloer eerste klaslokaal.

FASE 2 Maart – Mei 2013: met de hulp van Jolien Wyckmans, student-stagiaire van de Karel de Grote Hogeschool van Antwerpen werd klas 3 voorzien van een dak en klassen 2 en 3 kregen een vloer.

FASE 3  September 2013: materiaal voorzien voor een dak voor klas 4

FASE 4: September – December 2014: dak klassen 5 en 6 afgewerkt + fundamenten en vloeren klassen 4, 5 en 6. Met financiële hulp van Wereld Missie Hulp. Tevens werden 35 schoolbanken voorzien.

FASE 5: Juli – September 2015: 2000 nieuwe blokken gemaakt en muren opgericht. Ook werd een urinoir gemetst.

 

Advertentie

Een gedachte over “1 Renovatie scholen

  1. Beste Luc,

    prachtig wat je weer allemaal op poten zet. Het zien van de foto brengt heel wat naar boven bij ons. We zullen zeker van de partij zijn op één van je evenementen! Tot dan!
    Groetjes Elke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s