Ghana ligt aan de goudkust in West-Afrika en is ruim 7 maal zo groot als België en er wonen ongeveer 25 miljoen mensen. Buurlanden zijn Ivoorkust, Burkina Faso en Togo.
In 1957 verwierf Ghana als eerste Afrikaans land zijn onfhankelijkheid en sedert 1992 wordt het land geregeerd door een democratisch verkozen president. Zowel in 2000 en 2008 was er een soepele overgang van de regeringsverantwoordelijkheid naar de oppositie. Ghana geldt hiermee als gidsland in de instabiele West-Afrikaanse regio.
De voornaamse bedreiging van Ghana’s stabiliteit is de groeiende kloof tussen rijk en arm, zowel in economisch als in politiek opzicht. Gevaarlijk is dat deze tegenstelling nog steeds langs etnische en religieuze lijnen loopt, tussen de Ashanti en andere welvarende groepen in het overwegend christelijke zuiden, en de etnisch verdeelde, traditioneler ingestelde stammen in het islamitische noorden.
Ondanks deze tegenstellingen is Ghana een veilig land. De criminaliteit is er een stuk minder dan in de buurlanden, mede omdat de sociale controle er groot is.
Ghana is rijk aan grondstoffen zoals goud, cacao, mangaan en bauxiet. Het heeft echter geen verwerkende industrie zodat alle consumentenartikelen moeten ingevoerd worden. Een grote inkomensbron zijn de overmakingen van miljoenen Ghanezen in de rest van de wereld.
De Volta-stuwdam voorziet een deel van het land van energie, maar in grote delen van het land zijn er vaak langdurige stroomonderbrekingen.
Statistieken over Ghana vind je deze Meest recente volkstelling 2010
- Gemiddelde levensverwachting: 62 jaar
-
Kindersterfte (<5 jaar): 95 op 1000
-
HIV-besmetting: 3%
-
Bevolking met toegang tot drinkbaar water: 70%
-
Basisonderwijs: 85%
-
Middelbaar onderwijs: 45%
-
Analfabetisme: 25%
-
Officiële taal: engels
-
Hoofdstad: Accra