Projecten in Ghana

Vanaf 2015 worden onze projecten in Ghana uitgevoerd in samenwerking met onze lokale partner Emo Foundation NGO. Tijdens de jaren voorheen werden onze projecten steeds opgevolgd tijdens een jaarlijks werkbezoek. Wat volgt is een korte kroniek van onze werkbezoeken.

Logo tekst Emo

Fietstocht Luc Somers Mei 2007

Luc Somers gaat op bezoek bij het project Tsatsaboli in Kpando te Ghana. Hij fietst er van de Ghanese hoofdstad Accra naar de Voltaregio en verblijft er twee weken ter plaatse. Tijdens zijn verblijf gaat hij meerdere malen naar de scholen in Agbenoxoe en Fesi en als ‘bicycle man’ werd hij er aangesproken door de leraars om ook rond sport iets te doen in hun dorp.  Actie in een klasje te Agbenoxoe http://www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=nk6aw-Twkv4

Meteen groeide het idee terug te keren met een aantal sportvrienden en er een sportstage te organiseren in beide dorpen.

Fietsen naar Kpando

Sportstage juli 2008

5 sportievelingen besloten in juli 2008 naar Kpando af te reizen om er lichamelijke opvoeding te introduceren in de lokale scholen van de dorpjes Agbenoxoe en Fesi.

Ze maakten van de gelegenheid gebruik om ook de nodige fondsen te verzamelen voor de vele noden van de lokale gemeenschap. Middelen die ze zo goed als mogelijk op een duurzame manier hebben aangewend.

De Sport Ghana Boys gingen op zoek naar partners en sponsors om hun doelstellingen te helpen realiseren en trachten hierbij het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking te vergroten. Samen met kanaalzwemmer Stefan (foto) organiseren ze een Swim for Ghana waarmee ze ruim 3.500 euro inzamelen. Daarmee kwam hun totaal budget uiteindelijk op 12.000 euro en konden ze met veel goede bedoelingen afreizen naar Ghana.

Voor het volledige relaas van de voorbereiding en de sportstage ter plaatse kan je terecht op http://sportghana.blogspot.com.

2008-02-03_Herne-Ghana1

 

 Kerstbezoek 7/12/2009 t.e.m. 23/01/2010

Op 7 december 2009 trok Luc voor de 3de maal naar Kpando met een gans TODO lijstje. Dit bezoek stond vooral in het teken van de voltooiïng van de renovatie van de 2 schoolgebouwen in Dafor. Daarnaast werd ook begonnen aan kleine herstellingen aan de school van Fesi en ook het sportluik werd niet vergeten. Je kan het relaas van zijn kerstbezoek volledig terugvinden op http://lucinghana.blogspot.com

4de reis Luc 23/08 t.e.m. 18/09/2010

Van 23 augustus tot 18 september 2010 volgde nog een bijkomend bezoek aan Kpando. Tijdens dit bezoek werd de opknapbeurt van het oude schoolgebouw in Fesi verder afgewerkt. Ook werden nieuwe partners toegevoegd aan de lokale werking van onze medewerkers ter plaatse. Door de herstructurering is er meer controle op de opvolging van de doelstellingen met Togbe Dake IV als coördinator ter plaatse. De voetbalclub staat nu onder leiding van Vans Assey en kreeg een nieuwe naam: Akpini Stars FC. En ook cultuurgroep werd boven de doopvond gehouden: Kekeli Culture Troupe Kpando. Tevens werden de nodige voorbereidingen getroffen voor de inleefreis van juli 2011.

Inleefreis 30/06 tot 9/8/2011

Tijdens de zomer van 2011 trokken Luc Somers, Lode Vanholder en Emmelie Eylenbosch samen met tien andere sympathisanten uit Herne en omstreken opnieuw naar Kpando.

In eerste instantie werden de kleine herstellingen van een schoolgebouw in Fesi afgerond met een verfbeurt.

Het hoofddoel van deze reis was echter de start van de renovatie van twee schoolgebouwen in het dorpje Todzi. In eerste instantie moesten een aantal metselwerken worden uitgevoerd. Hierbij werd beroep gedaan op de expertise van bouwondernemer Danny Thiebaut uit Sint-Pieters-Kapelle. Muurtjes opbouwen, balken gieten en puntgevels opmetsen was de boodschap. Het werd een leerrijke ervaring om deze klus met primitief materiaal geklaard te krijgen. Hierbij kregen we wel ondersteuning van een aantal gevangenen uit de buurt en van voetbalspelers van onze voetbalploeg. De interactie met deze lokale helpers zorgde vaak voor boeiende en leuke momenten. Uiteindelijk werd de klus in minder dan een week geklaard.

De dakwerken en het bepleisteren van de buitenmuren werden uitbesteed aan lokale werklui aan sterk onderhandelde prijzen en voor ons vertrek was uiteindelijk alles al uitgevoerd.

Het volledige relaas van de verbouwingen te Todzi is terug te vinden op http://todzi.blogspot.com

Op sportief vlak werden de inspanningen vooral toegespitst op de voetbalclub Akpini Stars FC. Zo hebben we hen voorzien van voldoende ballen, voetbalschoenen en truitjes. Naast de drie jeugdploegen is nu ook gestart met een senior team. De voorbije drie jaren werden vooral vriendschappelijke wedstrijden en tornooien gespeeld. De club en spelers zijn aangesloten bij de voetbalbond en begin augustus zijn ze uiteindelijk kunnen starten met competitie.

9 maanden 20/06/2012 tot 16/03/2013

Tijdens deze negen maanden in Ghana nam Luc loopbaanonderbreking om er verder te werken aan de uitbouw van Support Ghana.

Zo werd de renovatie van de lagere school van Todzi voltooid waardoor nu zeven klaslokalen volledig operationeel zijn. Het volledige verhaal van de werking met foto’s is terug te vinden op http://negenmaand.blogspot.be/2012/12/afronding-renovatie-kpando-todzi-ep.html

Daarnaast werd een vierde bouwproject gestart in Gadza waar geholpen wordt met de bouw van een nieuwe lagere school. Voor het verhaal van dit project lees je meer op http://negenmaand.blogspot.be/2013/02/bouw-primary-school-gadza.html

Vermits onderwijs één van de belangrijkste hoekstenen is voor ontwikkeling werden ook een dozijn 15 tot 20 jarige studenten uit probleemgezinnen gesteund bij de financiering van hun schoolgeld. Deze jongeren werden eveneens gestimuleerd om met eigen initiatieven deels te voorzien in hun eigen onderhoud. Zo helpt Zurka met het lassen van basketbalpalen en een speeltuin, Kobi verhuurt fietsen, Baruso en Dino verdienen wat bij met de organisatie van pingpong, Alfa startte een succesvol videogamecenter, Atsu gaat vissen op het meer met vrijwilligers en Shartidas is fotograaf. Alle studenten hielpen ook met het verven van de school in Todzi tijdens de kerstvakantie. Deze samenwerking illustreert heel mooi de concrete invulling van de slogan van Support Ghana: ‘Hope for a better Future’.

Naast onderwijs ondersteunt Support Ghana ook sport in de vorm van nieuwe metalen basketbalpalen, organisatie pingpongtornooi, ondersteuning U12 en U15 voetbalselectie van het Education Office (onderleiding van onze nieuwe coach Pawpaw).

Ook op cultureel vlak werd een tandje bijgestoken met de ondersteuning van vier drum ’n dance groepen. Onze groep te Torkor werd officieel ingehuldigd en kreeg naast de Ewe drumset van 2011 nu ook nieuwe polo’s. Daarnaast werd een nieuwe ervaren trainer Gati bereid gevonden deze groep samen met de groepen van Dafor, Kudzra en Primary School Kpodzi wekelijks te trainen.

In november 2013 werd met de komst van verpleegsters Brigitte Van Hulle en Greet Mertens eveneens een project rond gezondheidszorg opgestart. Zo werd de clinic van Gadza volledig opgefrist en van electriciteit voorzien. Ook kregen twee clinics een koelkast. In samenwerking met de lokale ngo United startte Brigitte samen met Greet Mertens uit Affligem met wondverzorging aan huis. Dagelijks verzorgden de ‘cycling nurses’ dertien patienten in de dorpjes Dzoanti en Gadza. Zij hadden hiervoor de nodige materialen mee en tegelijk werd een lokale vrijwilliger opgeleid die na hun vertrek de verzorging verderzet. Daarnaast helpen we deze patienten (met diabetes en hoge bloeddruk) financieel zodat ze regelmatig op doktersbezoek kunnen in het ziekenhuis van Kpando. De 10-jarige Oscar werd ook dankzij onze steun verlost van een oude botbreuk met splinter in zijn bovenarm.

Een artikel van hun werkzaamheden in het Nieuwsblad vind je terug op  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121213_00401378

Het filmpje op you tube geeft een mooie weergave van de wondverzorging. http://www.youtube.com/watch?v=7KTYrDAuI8A

Brigitte en Greet

Support Ghana is nu vijf jaar actief en maakt door haar directe hulp en concrete aanpak daadwerkelijk een verschil in het dagdagelijkse leven van heel wat kansarmen en jongeren in en rond Kpando. De voldoening mensen te kunnen helpen en de onvoorwaardelijke vriendschap zijn zeker een een stimulans voor Luc en zijn team om verder te gaan op de ingeslagen weg.

7de bezoek 27/8 tot 26/09/2013

Tijdens dit kort verblijf werden vooral de studenten begeleid bij de start van het nieuwe schooljaar.

Tijdens dit korte werkbezoek werd verdergewerkt aan de bouw van de basisschool te Kpando Gadza. Ook werden onze 12 studenten verder opgevolgd bij de start van het nieuwe schooljaar. Op you tube vind je dit filmpje met een voorstelling van onze studenten. http://www.youtube.com/watch?v=fsYfO53KBzs

Naast Luc keerde ook Lode terug voor een derde bezoek samen met Senne Cornelis uit Sint-Pieters-Kapelle. Het wondverzorgingsprogramma van UNiTED ngo werd ondersteund en we organiseerden samen met hen een HIV/AIDS infomoment.

HIV/AIDS information

8ste bezoek 17/8 tot 13/12/2014

Tijdens dit verblijf werden opnieuw de studenten begeleid bij de start van het nieuwe schooljaar. Ook werd verdergewerkt aan de bouw van de basisschool te Kpando Gadza (budget met hulp van Wereld Missie Hulp). Naast Luc keerde ook Brigitte terug voor een tweede bezoek samen met Jean-Marie om hem ook de sfeer van Kpando en Ghana te laten opsnuiven. Tevens startte Alfa met een wondverzorgingsprogramma in de Zongo wijk van Kpando.

Met Alfa en Kobi werd werk gemaakt van onze toekomstige toeristische plannen. Er werden heel wat nieuwe bestemmingen bezocht met fiets en te voet.

In december werd nog een voetbalgala georganiseerd voor U13 met alle scholen van Kpando. En voor de Culture groep in Torkor werden enkele trainingssessies voorzien door externe lesgevers.

Aan de hand van 46 foto’s hopen we jullie een beeld te geven van de vorderingen ter plaatse.

Ghana 2014 luc 116

 9de bezoek 30/5 tot 16/09/2015

Foto’s werkbezoek 2015

Het werkbezoek van 2015 was opnieuw heel vruchtbaar. Zo werd samen met onze studenten ter plaatse EMO Foundation NGO opgericht. Ook werd Emo House gehuurd waar we vanaf onze thuisbasis in Kpando hebben.

Daarnaast werd verder gebouwd aan de scholen in Gadza en Dafor. Tijdens het bezoek kwamen ook Arnout en Gifty op bezoek en de 4 verpleegkundigen Dana, Adinda, Josefien en Janet gingen aan de slag als vrijwilligers in een aantal scholen en dorpjes.

10de bezoek 28/05 tot 22/06/2016

In 2016 werd de projectwerking in Ghana gedelegeerd aan de lokale partner Emo Foundation NGO.

Meer informatie vanaf 2016 kan je terugvinden op de website van Emo Foundation NGO

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s