4 Sport

Sport ligt aan de basis van Support Ghana en is onze motor. De bevordering van sport in de regio van Kpando is onze doelstelling. Sport kan bijdragen tot zowat alle milleniumdoelstellingen. 

De sportstage in de zomer van 2008 was het startschot van Support Ghana.

Impressie van de sportstage aan de hand van deze fotoreeks.

389692_279759612116968_1591319766_ndsc05981

 

 

 

Basketbal

Sedert 2012 steunen we een lokale basketbalclub in het Kpando Stadium. Zo heeft Zurka, één van onze studenten, metalen palen gelast en werd hun basketveld voorzien van twee stevige basketpalen. Ook geven we hen elk jaar een aantal nieuwe basketballen.

IMG_6157

 

 

 

 

 

 

Pingpong

Sedert 2008 laten we ook elk jaar een aantal pingpongtafels maken door de plaatselijk schrijnwerker. Vanuit België brengen we netten en paletten mee. De tafels geven we vervolgens aan scholen of aan sommige van onze studenten die na school op die manier een centje kunnen bijverdienen. In 2012 en 2015 werd op het einde van de Ramadan in de moslimwijk een pingpong tornooi georganiseerd.

Ghana 2012 bis 204

 

 

 

 

Keep Fit

Sedert 2008 steunen we ook de lokale Keep Fit club die elke zaterdagmorgen om 6 uur een fitnesssessie aanbiedt aan een 40-tal leden. Support Ghana sponsort jaarlijks deze club zodat ze af en toe naar ontmoetingen met andere clubs kunne gaan. Op 1 juli 2014 waren we hoofdsponsor van de regionale Keep Fit dag die dat jaar in Kpando doorging.
Ghana 2008 Luc 1 041

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voetbal

In de zomer van 2008 werd tijdens een sportstage op vraag van de buurtkinderen een voetbalploegje  opgericht. Na enkele jaren was deze ploeg uitgegroeid tot een heuse voetbalclub aangesloten bij de Ghanese voetbalbond met drie jeugdploegen en een seniorteam. Na een evaluatie in september 2012 werd het roer volledig omgegooid en werd geopteerd samen te werken met Mister Pawpaw, sportverantwoordelijke voor onderwijs te Kpando. Akpini Stars FC fungeerde een tijdje als voetbalschool voor een selectie van spelers uit de lagere school en het middelbaar onderwijs. Support Ghana steunde de selectie met het onderhoud van de accomodatie, voetballen, voetbalschoenen, outfits en financiële steun voor verplaatsingen. Maar bij een nieuwe evaluatie in 2014 kwamen we tot de conclusie dat het niet eenvoudig is jongeren warm te krijgen om regelmatig te komen trainen. Ze hebben vaak klusjes thuis en ook het schoolwerk staat in de weg. We steunen nu dan ook geen vaste voetbalploegen meer, maar voorzien de lokale clubs regelmatig van wat voetballen en ander materiaal.

In december 2014 werd samen met de scholen van gans Kpando een gala georganiseerd voor U13. Een prachtig evenement dat misschien nog voor herhaling vatbaar is.

Mohammed interviewing Platini

g1000

 

 

 

 

 

 

De naam van de voetbalclub werd gekozen door de lokale bestuurders. Akpini is de naam van de lokale stam van Kpando. De pot met drie poten verwijst naar ‘stabiliteit’ en ‘eenheid’.

U12 Team, january 2010

U14 Team, january 2010

U17 Team, january 2010

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s